Nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning stimuleert
onderlinge hulp
De wijk? Dat zijn wij allemaal!
Je hoort veel mensen praten over de wijk. Mensen uit de politiek, gemeentebestuurders en anderen. Allemaal hebben ze dezelfde boodschap: het gebeurt in de wijk! Dáár wonen en leven de mensen. En daar hebben ze iets met elkaar. Zodat ze elkaar helpen als dat kan. Want die wijk – dat zijn wij allemaal!
Iedereen moet kunnen meedoen
Koningin Beatrix zei het op Prinsjesdag in haar troonrede: ‘Iedereen moet in ons land (…) kunnen meedoen, ongeacht leeftijd en gezondheid’. Daarmee bedoelde ze eigenlijk dat het vanzelfsprekend is om elkaar een handje te helpen. Zeker als we in dezelfde straat of buurt wonen. In Twente kennen we daarvoor het woord noaberhulp.Iedereen weet wat daarmee wordt bedoeld.
Een nieuwe wet: de Wmo
Natuurlijk deed de koningin haar uitspraak niet zomaar. Op 1 januari a.s. komt er een nieuwe wet: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Die wil ervoor zorgen dat iedereen aan de samenleving kan meedoen. En kan blijven meedoen. Bijvoorbeeld door mensen in staat te stellen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. In hun vertrouwde omgeving. Te midden van de mensen die ze kennen.
Iedereen kan helpen
Iedereen kan daarbij helpen. De overbuurvrouw op nummer 129 heeft meer aan een wijkgenoot die haar helpt met boodschappen dan aan een verre overheid. Zoals die weduwnaar van nummer 38 weer meer belang heeft bij iemand die af en toe een kopje koffie komt drinken.
In de Wmo gaat het dan ook om twee vragen: wat kan de
buurt of wijk doen om mensen te laten meedoen? En hoe kan de overheid daarbij helpen? Maar het begint in de wijk. Bij ieder van ons.
En voor de rest: het Zorgloket
De wijk kan natuurlijk niet alles. Soms is er méér nodig om mensen zelfstandig te laten meedoen. Een scootmobiel bijvoorbeeld, een aangepaste woning of hulp bij het huishouden. Daarvoor is er het Zorgloket aan de Molenstraat 50.
Hier kunt u terecht met uw vragen over (aangepast) wonen, welzijn en zorg. U kunt hier vanaf 1 januari 2007 ook terecht met alle aanvragen voor bijvoorbeeld een rolstoel, hulp bij het huishouden, langdurige verpleging of aanpassing van uw woning. U treft er deskundige medewerkers die u snel en op maat helpen. Zodat ook ú kunt blijven meedoen.
Zo nodig aan huis
Zorgloket Enschede vindt u aan de Molenstraat 50, in het gebouw ‘De Noordmolen’. Het is elke werkdag geopend van 09:00 tot 16:00 uur. U bereikt het telefonisch via 053 - 4817900 en per e-mail op [email protected].
Hebt u moeilijke vragen of is het voor u moeilijk om naar de Molenstraat te komen, dan komen de medewerkers bij u aan huis.
Wilt u liever meteen meer weten? Ga dan naar www.enschede.nl,
klik op ‘Werken, onderwijs en zorg’, vervolgens op ‘Zorg en welzijn’ en daarna op ‘Zorgloket Enschede.’
Meer informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning vindt u op www.info-wmo.nl en op www.enschede.nl.
Bij Postbus 51 kunt u een brochure aanvragen.