ROERIGE TIJD ROND HET MORTUARIUM


Groot was de teleurstelling toen we half november een kopie kregen van de afwijzingsbrief, waarin de aanvraag voor het inpandig mortuarium in de Marcellinuskerk werd afgewezen. Er was vooral sprake van woede toen bleek dat het belangrijkste argument voor de afwijzing was, dat er ook ’niet-katholieken en niet-christenen’ gebruik van zullen maken. Een argument niet van deze tijd. In de regionale, maar ook in de landelijke pers, is uitgebreid melding gemaakt van de heersende onrust in Boekelo en omgeving.
Op internet is een uitgebreide bloemlezing te vinden met ontboezemingen uit diverse geledingen, die totale afwijzing van deze bisschoppelijke brief gemeen hebben. De ludieke wijze waarop de carnavalsvereniging van plan is bij de brug aan de Beckumerstraat de vroegere scheidingslijn in Boekelo uit te beelden, heeft velen doen glimlachen. Gelukkig dat humor mensen weer bij elkaar brengt. Want de katholieke gemeenschap betreurt het ten zeerste dat het instituut kerk zich afzet tegen initiatieven, die een brug proberen te slaan tussen verschillende geloofsovertuigingen.
Gelukkig ontvangt het stichtingsbestuur veel steunbetuigingen o.a. van het Overlegorgaan Usselo, Dorpsraad Boekelo en het nieuwe parochiebestuur. Het parochiebestuur van de
H. Franciscus van Assisie (per 01 juli j.l. ontstaan uit een fusie van de kerken in Haaksbergen, Buurse en Boekelo) heeft in een brief aan het bisdom haar verontwaardiging uitgesproken over deze afwijzing en vraagt nader overleg om tot een heroverweging van dit besluit te komen. Het stichtingsbestuur zal in een open brief fel protest aantekenen tegen het bisschoppelijk besluit. Het bestuur heeft namelijk steeds gehandeld conform de handleiding, die door de vorige bisschop is vastgesteld, om alle parochies in het bisdom te helpen bij hun fusieproces, dat per 01 januari a.s. moet zijn afgerond.
Tot slot is er gelukkig nog iets positiefs te melden: de drie massale inentingen in de Marcellinuskerk. Het beschikbaar stellen van deze droge en verwarmde ruimte met voldoende parkeergelegenheid heeft veel enthousiaste reacties opgeleverd. U moet dit zien als een geste van de katholieke gemeenschap, om zich te verontschuldigen voor deze voor hen ook zo pijnlijke afwijzing. Altijd moet blijven gelden: ‘In Gods huis is iedereen welkom!’

Jan Vos

Iboeke-loos    december 2009     31e jaargang, nr. 322