OUDE VOERTUIGENDAG IN BOEKELO


Het thema van de Oude Voertuigendag dit jaar was "Oud Hollands" en dat werd helemaal waargemaakt: van de Solexen tot de haring, van de draaiorgels tot de klompendans; ekelo was Oud Hollands op zijn best.

Het centrum van het dorp stond die zondag vol met klassieke auto’s, scooters, bromfietsen en tractoren. Het publiek kwam van heinde en ver om al deze ronkende motoren en het blinkende staal te bewonderen. Mensen konden zelfs per trein arriveren, want speciaal voor deze dag reed MBS op geregelde tijden over het spoor tussen Boekelo en Haaksbergen. Niet te missen in het geheel van voertuigen was de enorme, vurige truck van FC Twente, die als een wakende leeuw voor de supermarkt stond opgesteld.

Gedurende de hele dag reden imposante klassiekers achter elkaar binnen en belangstellenden konden die zondag hun hart ophalen. Overal hoorde je opgetogen gesprekken en zag je verwonderde blikken, want er was veel te zien en te doen. Zo werd op de ene straathoek flink gemorreld aan de motor van een Borgward, terwijl op de andere straathoek iemand aan zijn proefrit begon op een gemotoriseerde Gazelle uit 1957. Er werd kennis en ervaring uitgewisseld door de bestuurders van de oude voertuigen en menig motorklep stond open voor geďnteresseerden.
 

Naast voertuigen konden de bezoekers zich vergapen aan kunst in galerie De Smederij
en ook kon men naar hartelust op koopjesjacht bij de kraampjes langs de straat.
Voor de allerkleinsten onder het publiek stond er een kleurig springkussen opgesteld tussen al het grote mensen speelgoed en daar werd opgetogen gebruik van gemaakt.

Ook voor de innerlijke mens werd gezorgd, want van al dat brommers kiek’n kon je flink honger krijgen. Van oliebollen van Polleke, poffertjes van de Boerendâânsers, vis van Keizer, patat van ‘t Spoor tot hamburgers van Van der Peet; er was voor elk wat wils.

Muziek en dans maakten het plaatje compleet. Uit de oude draaiorgels klonken de hele dag nostalgische liederen en twee keer die middag kon het publiek genieten van ouderwetse klompendansen, uitgevoerd door de Boerendâânsers.

In de late middag was de drukte op zijn hoogtepunt. Terwijl de Boerendâânsers kletterden met hun klompen op het ritme van de accordeon, reden trekkers in een grote optocht door de volle straat, langs de vele andere klassieke auto’s en brommers en dat allemaal terwijl de zon de voertuigen deed schitteren, in de verte de stoomtrein klonk en je dichtbij de geur van poffertjes rook...kortom: Boekelo ademde een feestelijke Oud Hollandse sfeer.

Meer foto’s zijn op  Voertuigendag te bekijken maar  ook op www.boekelo.info

Annejet Riedijk

boeke-loos december 2010 32e jaargang, nr.333