SINT MAARTEN IN BOEKELO


Sint Maarten is gebaseerd op een legende.
Martinus (Maarten) werd geboren in het jaar 316 in het huidige Hongarije. Hij werd door de keizer tot ridder geslagen. Op een zeer koude dag in de winter zag Maarten een arme man zonder jas in de sneeuw zitten.
Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Hij overleed op 11 november 397 en op de feestdag van deze heilige werd het gebruikelijk om kinderen iets te geven.

Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen. De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken. Hiermee gaan ze ’s avonds, als het donker is, langs de huizen.
Aan de deur zingen ze een liedje. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie zoals snoep, een mandarijn of bijvoorbeeld een stuiver.
Ze mogen alleen aanbellen bij huizen waar een lichtje brandt.

De optocht en viering.
Voor kinderen (en ouders) die het leuk vinden start er om 17:30 uur een
Sint Maarten optocht vanaf het schoolplein van OBS Molenbeek.
Een aantal trommelaars van Muziekvereniging Unisson zullen ons voorgaan naar de Marcellinuskerk. Hier begint om 18:00 uur de Sint Maarten viering.
Het kinderkoor "Marcellinusgrut" zingt in deze viering.

Dit jaar doet kinderwinkel Polleke mee met een Sint Maarten kleurwedstrijd voor kinderen van groep 1 t/m 4. Voor kinderen die niet in Boekelo op school zitten is bij kinderwinkel Polleke een kleurplaat verkrijgbaar voor de wedstrijd.
Neem allemaal je lampion mee, doe een
veiligheidshesje aan en sluit aan.

 

Catechese Werkgroep Boekelo.

boeke-loos november 2011 33ejaargang, nr.343