NIEUWS UIT DE DORPSRAAD (13 DECEMBER 2011)

1. Negen Dorpsraadsleden en zestien belangstellenden zijn er getuige van dat Jeroen Verhaak als voorzitter om acht uur (n.m.) de laatste openbare vergadering van dit kalenderjaar opent.
De aangekondigde afwezigheid van Brenda Schukkert, Carry Hilbink,
Jan Haven, Jules Overzee en Gerard Roossink wordt gemeld.
Jeroen Verhaak zegt dat de in een vorige vergadering goedgekeurde statutenwijziging intussen notarieel is vastgelegd.

2. De notulen van de novembervergadering worden ongewijzigd vastgesteld. Gonny ten Veen merkt n.a.v. deze notulen op dat de aangekondigde bijeenkomst van de overleggroep "pleinoverlast", na verleg met betrokkenen, niet heeft plaatsgevonden, e.e.a. is "onderhands" geregeld.

3. De postlijst wordt voor kennisgeving aangenomen.

4. Bij dit agendapunt worden zaken m.b.t. De Bleekerij besproken:
a. De Raad van State heeft het bezwaar dat een Boekelose tegen de bebouwing van de spoorzone had aangetekend gegrond verklaard. Volgens Jeroen ondersteunt deze uitspraak de eerder met de gemeente gemaakte afspraken.
b. De werkgroep die zich bezighoudt met de inrichting van het Bleekerijplein is recent bijeen geweest. Henk Guchelaar doet verslag:
- er zijn op- en aanmerkingen gemaakt bij het schetsontwerp;
- de architect verwerkt nu een en ander;
- de werkgroep komt eind januari weer bijeen;
- uiteraard moeten de plannen passen binnen de budgettaire kaders van Ter Steege!
   Op de vraag van Ben Bel of Ter Steege zich terug kan trekken uit dit project, is het
   antwoord: "Nee!".
We hopen dat de bouwplannen van SKE in de januarivergadering van onze raad gepresenteerd kunnen worden.

5. De gemeente Enschede gaat per 1 januari a.s. werken met zgn.
"Dorps- en wijkbudgetten
". Een voorproefje hadden we dit afgelopen jaar al via het project BIA (Buurt In Actie). De voorzitter licht de opzet van deze aanpak toe. Het gaat voor 2012 om een bedrag van ruim 21.000 euro. In de januarivergadering zullen we de begroting hiervoor vaststellen. In Boeke-loos komt een oproep om plannen in te dienen.
Ben Schoppert licht alvast zijn voorstel om € 2.000,- uit het Dorpsbudget 2012 te gebruiken als bodem voor een fonds waaruit de zeer noodzakelijke renovatie van het bankenbestand in en rond het dorp gefinancierd moet worden toe.

6. Bij het agendapunt "Nieuws van de commissies en vertegenwoordigingen" komt het volgende aan de orde:
Dorpsplanplus: op het ingediende schetsplan voor de Ontmoetingsplek aan de Boekelosestraat is door de Welstandscommissie positief gereageerd; Mens & Dier:
overleg met de gemeente, o.a. door middel van een presentatie van de plannen, loopt nog;
R.O.M. (Ruimtelijke Ordening en Milieu):
Rondje Enschede: Joost Brunink en Henk Abbink praten ons bij over de ontwikkeling van de fietsroute in de groene zone, ook rond Boekelo.
Er moet gewaakt worden voor over-bewegwijzering! In het zgn. Groen beraad is de aanleg van tijdelijke volkstuinen op de Usseler Es ter sprake geweest.
Renovatie Pastoor Schneiderstraat
: er ontspint zich een gesprek tussen de aanwezige bewoners van deze straat en de Dr. de Jongstraat, Jan ten Elzen en de Dorpsraad over het al dan niet wenselijkheid zijn van de aanleg van een groenstrook/haag. Alle aanwezigen zijn het er over eens dat er geen ruimte is voor extra parkeerplaatsen. Jan ten Elzen zal het initiatief nemen om het overleg tussen de bewoners en de gemeente weer vlot te trekken. Wordt vervolgd!
Uiteraard komt ook het tracévoorstel N18 aan de orde! Henk Guchelaar, voorzitter van de commissie R.O.M., heeft een uitgebreid commentaar geschreven op het tracévoorstel en licht dat ter vergadering toe. Onze opmerkingen spitsen zich toe op: afbreuk aan landelijk karakter door voorgestelde aanleg van twee viaducten, resp. voor Kolenbranderweg en spoorlijn; voorkoming sluipverkeer; fietsverbinding Boekelo-Buurserveen; landschappelijke inpassing: wij pleiten voor aanplant hogere bomen; geluidsproblematiek; Jeroen Verhaak zegt dat er morgen (woensdag
14 dec., BS), op initiatief van de Haaksbergse wijkraad Veldmaat, een gesprek is met o.a. leden van Provinciale Staten over het viaduct over de spoorlijn bij de Geukerdijk/Hazenweg. Wij delen de voorkeur van Veldmaat e.a. voor een tunnel i.p.v. een viaduct. Dit gesprek, waarbij ook vertegenwoordigers van onze raad aanwezig zullen zijn, kan leiden tot een aanvulling op onze zienswijze. Joost Brunink en Henk Abbink zullen nog voorstellen doen voor aanvullingen van de brieftekst;
Verkeersmaatregelen Twekkelo/Boekelo: n.a.v. ontvangst gemeentelijke publicatielijst wijst Ben Schoppert op het voornemen van de gemeente Enschede om "binnenkort" fysieke maatregelen te nemen op de kruising Windmolenweg/Haimersweg. We zullen ons beraden op een eventuele reactie op dit plan! We komen hier in de januarivergadering op terug.
Joost Brunink laat weten (langzaam!) te vorderen met de actie tot het "ontTOMTOMMEN" van de Beldershoekweg.

De redactie van ons blad Boeke-loos laat bij monde van Ben Schoppert weten dat deze groep uitbreiding behoeft!
B.A.R.T (Boekelo Actief in Recreatie en Toerisme).
Jeroen Verhaak laat weten dat B.A.R.T. en de Dorpsraad overeenstemming hebben bereikt betreffende de fusie tussen hun beider websites. In de loop van het komend jaar zal e.e.a. geëffectueerd worden.

7.Bij de rondvraag wordt het volgende gevraagd en zo mogelijk beantwoord:
Saskia Duesmann heeft geconstateerd dat het snelheidopgavebord aan de Windmolenweg niet altijd functioneert.  Peter Colijn (aanwezig) wil hiervoor wel "meldloket" zijn;
Ben Schoppert: wat is onze reactie op het Tubantia-artikel van
1 december jl. betreffende het vermeende "broddelwerk" aan de fietsoversteekplaats Windmolenweg?
Wij zullen per omgaand contact opnemen met de gemeente Enschede!
Henk Guchelaar: betonplatenfietspad op De Bleekerij? Container?
Jan ten Elzen: aanwezigheid van beide van tijdelijke aard!
Arend Stokkers spreekt verwondering uit over hoogte schadevergoeding van gemeente Enschede aan Ter Steege.

De voorzitter sluit tegen tien uur de vergadering. Hij wenst alle aanwezigen alvast fijne feestdagen toe!

Ben Schoppert

De volgende openbare vergadering van de Boekelose Dorpsraad is op dinsdag 17 januari 2012, aanvang 20:00 uur, Kwinkelerweg 5 (voormalige kerk). U bent van harte welkom en hebt in deze vergadering de gelegenheid om mee te praten over de Boekelose belangen.
De agenda vindt u enkele dagen voor de vergadering op de website www.boekelo.info.
De februarivergadering is verplaatst naar woensdag 15 februari.

De volgende vergadering van de Dorpsraad is op
dinsdag 1
7 januari, aanvang 20:00 uur,
Kwinkelerweg 5 (voormalige kerk).
U bent van harte welkom!
U hebt de gelegenheid mee te praten over belangrijke Boekelose
belangen!
De agenda vindt u enkele dagen voor de vergadering op de website
www. boeke-loos.nl.
De februarivergadering is verplaatst naar woensdag 15 februari.

 

boeke-loos  januari 2012 34ejaargang, nr.345