NIEUWS VAN DE HISTORISCHE KRING BOEKELO-USSELO-TWEKKELO

Na de diefstal van ons koperen naambord van de gevel van het HC hebben wij aangifte gedaan bij de politie. Nogmaals: heeft iemand in of bij de omgeving van het HC gedurende de maandag of de maandagavond van 17 december 2012 iets verdachts gezien? Geef het dan aan ons door. Het bestuur is bezig met een vervangend bord van ander materiaal.
Wij wachten op de reactie van de verantwoordelijke verzekeringmaatschappij.

-De website van de Historische Kring wordt goed bezocht. Het levert soms interessante vragen op maar ook donateurs. Op de komende vergadering zal Hennie Rietman, onze penningmeester, er ons op wijzen hoe belangrijk donateurs voor onze stichting zijn. Nu heeft de Historische Kring ca. 200 donateurs. Dat kan makkelijk het dubbele worden en dat is nodig. Het is verheugend te zien dat er ook bedragen overgemaakt worden die boven het standaardtarief van € 10,- per jaar liggen. Dank aan onze donateurs. Bent u nog geen donateur, geeft u zich dan s.v.p. op.
Zie onze website www.historische-kring-boekelo.nl

-Gedurende de komende vergadering op dinsdag 29 januari zal o.a. gesproken worden over het aspect "databank". Hans Wassink zal zijn idee over een databank voor onze stichting geven en hoe wij, onder voorwaarden, met de omringende historische verenigingen kunnen samenwerken om informatie efficiënt uit te wisselen.

-Op 16 januari kwam de verantwoordelijke wethouder van Enschede, de heer Patrick Welman, bij ons op bezoek. Na zijn aantreden, als opvolger van Myra Koomen, wilde hij met ons kennis maken, zien hoe wij er bij zitten, luisteren naar onze doelstellingen, wat er bereikt is, wat zijn de plannen, hoeveel medewerkers en donateurs zijn er nu, hoe functioneert het bestuur. Wij hebben besproken dat wij de vijver voor het HC graag terug zouden willen zien zoals te zien is op enkele foto’s uit ons archief en dat er vorderingen gemaakt moeten worden. Op die middag was men toevallig begonnen met de sloop van de brandweerstalling naast de spoorwegovergang. Dat toonde in elk geval enige beweging en vooruitgang op dit terrein. Ons idee over het te creëren "plein" bij het HC en bij de ingang van het Magazijn is besproken. De SKE gaat bouwen en daarnaast komt er nog een bedrijfsverzamelgebouw. Deze plannen nu duidelijk, alleen de timing is zeer variabel hetgeen wij dan ook ondervinden. De huidige tijd speelt hier natuurlijk een rol.

Dia’s: Mochten we u in januari melden, dat we ± 240 dia’s uit de nalatenschap van de heer Van Andel hebben ontvangen, nu verkregen we opnieuw een belangrijke serie afbeeldingen. Via een zoon van de voormalige dorpsdokter De Jong kregen we de beschikking over 373 dia’s, die hij midden jaren vijftig in en om Boekelo heeft gemaakt.
Veel zijn van uitstekende kwaliteit. We hebben ze digitaal in onze collectie opgenomen. Uit aantekeningen van dokter De Jong en informatie van de heren Schartman en Sachse hebben we van de meeste foto’s precies kunnen vaststellen wat op de afbeeldingen te zien is. Opvallend zijn de fraaie plaatjes van Palmpasen in de dokterstuin. U kunt ze in het Historisch Centrum komen bekijken en er eventueel afdrukken van bestellen. Wij danken de gulle gever hartelijk voor deze aanvulling.

Publicatie: In het kader van beschrijving van de geschiedenis van winkels en bedrijven in Boekelo is een vierde publicatie verschenen.
Het betreft het pand, waarin nu het cafetaria/eetcafé Het Spoor is gevestigd. Na uitvoerig onderzoek is een uitermate boeiend en soms verrassend verhaal met veel fraaie foto’s tevoorschijn gekomen, waar oudere Boekeloërs veel in zullen herkennen en wat jongeren met verbazing zullen lezen. Het is te bekijken in het Historisch Centrum, maar u kunt het ook bestellen als boekje. Nadere info hierover op onze website www.historische-kring-boekelo.nl onder "publicaties" of bij de schrijver,
Jaap de Boer, e-mail: [email protected] , tel. 428 89 09.

Jacques van Baal,

Voorzitter Historische Kring

boeke-loos februari 2013 35ejaargang, nr.357