BUURTENERGIE BOEKELO

Dinsdagavond 29 januari was er een succesvolle startvergadering voor Buurtenergie.
We waren met z’n 30-en! Al dan niet geïnitieerd door de vier presentaties is er veel informatie uitgewisseld. Bovendien liet men zijn vrije gedachten gaan over onder meer de impact van de politiek op de energieprijzen, het gevolg van het zelfstandig energie gaan opwekken op diezelfde energieprijzen en wanneer energie nu werkelijk groen is.
Zo zijn dus tijdens de presentaties en nadien leerzame gesprekken gevoerd.
Het rendement is ook hoopgevend en meer dan verwacht door de heer Van der Heijden, de projectleider van de gemeente Enschede die Buurtenergie in de verschillende wijken initieert. De presentatie van de heer Van der Heijden is op de website van de Dorpsraad geplaatst  en kan daar gelezen worden. Na deze vergadering waren er 11 mensen die volmondig "Ja" zeiden (en slechts 1 "Nee"!). Inmiddels is er op 25 februari met deze 11 personen een bijzonder vruchtbare bijeenkomst geweest om de vervolgstap te nemen.
U wordt op de hoogte gehouden van verdere ontwikkelingen.

Samengevat: Buurtenergie resulteert in lagere energieprijzen door collectief in te kopen.
In principe wordt de zo gecreëerde winst gebruikt om de volgende stap te zetten en wel door zelfstandig (onafhankelijk) duurzame energie te genereren middels zonnepanelen, zonneboilers etc. en/of een stap daar voor (voor maximaal rendement), na-isolatie.
Beide acties resulteren in een duidelijke verdere vermindering van de energiekosten, terwijl de investeringskosten grofweg een factor 2 schelen in het voordeel van de na-isolatie. Dat is een winstpost die elk jaar terugkomt, terwijl de gereduceerde energieprijzen toch weer meegaan in de vooralsnog consequente jaarlijkse stijgingen. Een ander belangrijk punt is dat door energie te besparen en minder terug te hoeven vallen op de fossiele brandstoffen, wij onze verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst, de volgende generaties: kinderen, kleinkinderen.

Kon u door volle agenda’s en andere prioriteiten niet aanwezig zijn?
Dan wil ik u de vraag meegeven, ‘Is dit ook niet iets voor mij / ons?’
Denk er eens over na en laat de heer Van der Heijden weten wat dat heeft opgeleverd.
Ook bij twijfel, vragen of opmerkingen kunt u bij hem terecht. Doe dat bij voorkeur via het inschrijfformulier op de Boekelo.info site : Buurtenergie
(daarop staan ook de contactdata van de heer Van der Heijden).

Namens de Dorpsraad Boekelo,
Joost A.J. Brunink

 

boeke-loos maart 2013 35ejaargang, nr.358