NIEUWS VAN DE HISTORISCHE KRING

Onze vraag naar het gestolen koperen bord aan onze gevel heeft niet tot een verwijzing of oplossing geleid. Wel de bereidheid van nog een bewoner in Het Magazijn om het HC scherper in de gaten te houden.
Wij zullen tot de aanschaf van een ander passend bord overgaan.

- Het artikel in Boeke-loos van januari over de 12 Apostelen heeft, zoals verwacht, reacties opgeleverd. Daarop aansluitend hebben Gerard Schartman, Fleur ter Kuile en ondergetekende een afspraak gemaakt en een boeiende middag doorgebracht met
Ine Doevelaar-Kolthof en Jopie Kurvink-Breukers. Zij vertelden anekdotes en verschaften informatie over hoe het er daar vroeger uitzag, hoe de woonomstandigheden waren en hoe men met elkaar omging. Alle aantekeningen worden nu in een verhaal samengevat.
Het is de bedoeling dat wij nog meer mensen spreken. Die bereidwilligheid is al getoond.
Een interessante bundeling van gegevens ontstaat zo over een markant deel van ons dorp.

- Winkels en bedrijven. Onlangs verscheen in deze serie de brochure: Beckumerstraat 10/12. Daarvoor blijkt zoveel belangstelling te zijn, dat we u graag nog in de gelegenheid stellen de eerder verschenen brochures te bestellen.
Het betreft dan
1.
Beckumerstraat 18: het voormalige postkantoor;
2.
Els-Jan / Ten Brincke en
3
. Beckumerstraat 1-3: de smederij en winkel van Sachse.
U kunt een en ander ophalen in het Historisch Centrum of bestellen via [email protected] of tel. 428 89 09. Meer info staat op onze website www.historische-kring-boekelo.nl hoofdstuk Publicaties.

- Hennie Westerveld is in het bezit gekomen van foto’s omtrent de bouw van de zoutfabriek in Boekelo in de jaren 1916. Ook de bouw van de directeurswoning van G. de Haas
( recht tegenover de ingang van Bad Boekelo, het huis met het rieten dak, nu een huis voor 2 families).
Verder zijn er bouwfoto’s van de drie huizen met rieten dak (richting voetbalvelden tegenover het huis van Vaartjes, de directiechauffeur van de zoutfabriek). Westerveld heeft onlangs een bezoek gebracht aan Ilse Jansen, communicatiemanager van de AKZO te Hengelo. Verschillende films zijn nog uitgewisseld en uitgeleend. In de toekomst hopen wij weer samen te kunnen werken op gebied van informatieverschaffing en uitwisseling van materiaal. Materiaal is in het HC in te zien.
De zoutfabriek, zo’n markant gegeven voor Boekelo.

Jacques van Baal,

Voorzitter Historische Kring

boeke-loos maart 2013 35ejaargang, nr.358