BOOKEL'S HÖLTINK

Tijdens de Dorpsraadvergadering van 18 februari jl. werd gesproken over "Bookel’s Höltink". De redactie van Boeke-loos vroeg ons naar aanleiding daarvan om een toelichtend artikel.

Bookel’s Höltink is de naam van de bijeenkomst waarin vrijwel alle zorgaanbieders (wijkagent, huisarts, predikant, pastor, ouderenzorg, Open Ouderenwerk Boekelo,
De Zonnebloem, Livio, De Posten, homeopaat, Zorgloket gemeente Enschede, de beide basisscholen, maatschappelijk werk, Steunpunt Mantelzorg) in Boekelo en Usselo vertegenwoordigd zijn.
Men komt sinds 2003 minimaal drie maal per jaar bijeen. Deze bijeenkomsten, in
De Berke-zaal, hebben de vorm van een werklunch waarvan de kosten door de Dorpsraad worden betaald.
Deze raad levert ook de voorzitter. Aanvankelijk werd deze groep "Home Team" genoemd, later ging men de huidige naam gebruiken.
Tijdens de bijeenkomsten worden de zorg-zorgen gedeeld, informatie uitgewisseld en ontstaan er soms samenwerkingsverbanden tussen verschillende zorgaanbieders.
Voor alle duidelijkheid: het gaat nooit over individuele zaken, namen van cliënten worden uiteraard nooit genoemd!

De naam Bookel’s Höltink vraagt om een toelichting: wijlen Jan Boomars (Boekeloër) gaf de volgende uitleg: "De naam höltink bestaat uit twee duidelijk herkenbare delen, nl. hölt en ding. Hölt betekende vroeger op de eerste plaats bos; denk aan plaats- of veldnamen zoals bijv. Holten of Holterbroek. In het tweede deel van höltink herkennen we het woord "ding" dat in vroeger tijden onder meer bijeenkomst, een rechtsprekende vergadering, betekende. Een höltink werd ook wel een markevergadering genoemd en daarmee wordt de naam meteen veel duidelijker.
De 1e beschrijving van een höltink stamt uit 1616 in Buurse. De bewuste landbouwer is veroordeeld wegens ontvreemding van een stuk landbouwgrond welke hij aan zijn tuin had toegevoegd. Hij bood aan om een ton bier te betalen als boete voor dit vergrijp.

Höltinks werden onder andere gehouden op Hof te Boekelo, Hof Usselo en op erve Brunink
in de Broekheurne. Zo’n bijeenkomst was veeleer om problemen op te lossen en zo mogelijk om die te voorkomen.
Volgens Anne van der Meiden is er in de tijd dat het markenstelsel bloeide een vergadering van de bestuurders van de Marke geweest met de naam Höltink. Hout (holt) heeft te maken met het beheer en de verdeling daarvan onder hen die het minder goed hadden.
In de loop van de tijd werden daar ook allerlei zaken van algemeen belang geregeld.
We denken dan aan de opvang van armen en langdurig zieken door bepaalde boerengezinnen of anderen en de vergoedingen die daarvoor moesten worden betaald,
c.q. opgebracht.
Ook de lijkbezorging was regelmatig in zo’n vergadering aan de orde.
In het Twents woordenboek komt ook het woord Holtink voor (zonder Umlaut). Dit is de vergadering van alle stemgerechtigden in de Marken."

Hopelijk is e.e.a. nu qua naam duidelijk geworden.
Hoofdzaak is voor ons "Het in stand houden van zorg voor anderen, zowel oud als jong".
De ervaring leert dat door deze bijeenkomsten de "lijntjes" bij bepaalde problemen verkort worden omdat men elkaar kent. Dit komt dan een mogelijke oplossing ten goede.

Gonny ten Veen en Ben Bel

boeke-loos mei 2014 36e jaargang, nr.371