GEEN OVERNAME MARCELLINUSKERK


In Boeke-loos april stond een artikel van ons over geldwerving ten behoeve van het behoud van het kerkcomplex aan de Beckumerstraat.
Onderstaand artikel heeft helaas een heel andere strekking.

Toen we eind 2007 van start gingen, hadden we een duidelijk doel, namelijk de realisatie van een mortuarium voor alle gezindten in ons dorp. In samenwerking met Saxion Hogescholen is in 2008 een behoeftepeiling gehouden. Hieruit bleek dat ruim 80% van de Boekelose bevolking achter het initiatief stond. De zoektocht naar een geschikte locatie in en rond het kerkgebouw eindigde op het kerkplein, dat de gemeente Enschede in erfpacht heeft.
Van de gemeente kregen we alle medewerking en deze ondersteunde ons volledig bij onze plannen.

In 2011 liet Uitvaartcentrum Varviksingel (Diacon) weten belangstelling te hebben om te investeren in een mortuarium op het kerkplein.
Deze samenwerking bood ons kansen, zowel financieel als inhoudelijk.
Het ontwerp van architect Leo Sluymer lag inmiddels klaar.
Met Diacon werd vrij snel besloten om niet te kiezen voor een mortuarium op het kerkplein, maar tussen kerk en pastorie. Rond dezelfde tijd meldde het parochiebestuur dat de kerk op 1 januari 2013 aan de eredienst zou worden onttrokken in plaats van in 2024.

Het haalbaarheidsonderzoek naar de herbestemming van het kerkgebouw, uitgevoerd door Saxion Hogescholen in 2012, bracht ons weer een stap dichter bij ons doel.

Na de nodige onderhandelingen dachten we begin dit jaar onze plannen te kunnen gaan realiseren, reden voor ons om de geldwervingsactie in Boeke-loos aan te kondigen.
Eind maart bleek echter dat partijen toch niet tot overeenkomst konden komen omdat, tegen eerder gemaakte afspraken in, de erfpacht niet beperkt blijft tot de pastorie maar geldt voor het gehele complex, uitgezonderd de grond onder de tussenbouw.
Daarom is besloten de onderhandelingen stop te zetten.

We zijn Lucas Haafkes veel dank verschuldigd als bestuurslid van het eerste uur voor zijn inzet en deskundigheid in al die jaren en recent voor zijn steun bij de doorstart van de Vrienden. Ook Leo Sluijmer willen we bedanken voor zijn creativiteit, deskundigheid, geduld en doorzettingsvermogen en vooral voor zijn prachtig plan. Ook dank aan de heren Schothans en Dikken, bestuursleden van Diacon, dat nog steeds een mortuarium wil vestigen en blijft zoeken naar een andere locatie in Boekelo.

Bestuur Vrienden van de Marcellinuskerk
 

boeke-loos mei 2014 36e jaargang, nr.371