BOEKELO EN WONINGINBRAKEN

In de dorpsraad werd mij gevraagd hoe het is gesteld met de woning-inbraken in Boekelo.
Op dit moment, 28 april 2014, hebben we dit jaar nog geen enkele woninginbraak gehad.
Ik denk dat het voor een groot deel is te wijten aan de sociale controle, maar ook dat de Boekeloërs zelf alerter zijn op hun spullen.
Bij woninginbraken valt het de politie op dat de meeste inbraken gebeuren tussen
12:00 en 24:00 uur. Ook is opgevallen dat vorig jaar een aantal woninginbraken is geweest in het buitengebied van Boekelo en Usselo. De bewoners hebben vaak niet alle deuren op slot. Men sluipt dan de woning binnen en haalt daar weg wat men kan gebruiken.
Ook zien we dat er in het buitengebied gebruik is gemaakt van een babbeltruck.
De mensen worden aan de voordeur aan de praat gehouden en via de achterdeur komt er iemand binnen, die de diefstallen pleegt.

Wat we in Enschede de laatste tijd constateren is het aantal schuurinbraken.
Mensen sluiten hun woning wel af, maar vergeten hun schuur af te sluiten. We zien vaak dat mensen toch wel kostbare goederen in de schuur hebben staan, zoals zitmaaiers of ander elektrisch gereedschap. Het is zelfs voorgekomen dat de inbreker de vriezer leeg haalde.
Met andere woorden: let op uw spullen en bij verdachte situaties waarschuw de politie. Vergeet geen aangifte te doen. Ik hoor vaak mensen zeggen: "Ik kan wel aangifte doen, maar mijn spullen krijg ik toch niet terug". Dat kan wel zo zijn, maar met de cijfers wordt ook de inzet van de politie bepaald.

Ook wat fietsendiefstallen betreft zien we vaak dat mensen geen aangifte doen. Jammer. Twee weken geleden zijn we nog bij een bekende van ons geweest die 11 vrij nieuwe fietsen in zijn schuur had staan. Wij wisten haast wel zeker dat deze fietsen van diefstal afkomstig waren. Naast de fietsen lagen ook diverse doorgeslepen sloten. Vervolgens hebben wij de framenummers nagetrokken en kwamen tot de conclusie dat geen enkele fiets als gestolen stond vermeld. Dit doet ons politiehart zeer.
We konden vervolgens alle fietsen terug geven aan deze persoon.

Het doen van aangifte kan in veel gevallen digitaal.
Dit is zeer eenvoudig via de site www.politie.nl.

Boekelo veilig maken doen we met z’n allen.

Peter Colijn,wijkagent Boekelo.
[email protected]

boeke-loos mei 2014 36e jaargang, nr.371