OPEN DAGEN MBS: NIEUW VERLEDEN

Museum Buurtspoorweg (MBS) houdt op
zaterdag 10 en zondag 11 mei a.s. het evenement ‘Nieuw Verleden’.
Tijdens deze dagen worden twee gerestaureerde topstukken aan het publiek getoond.
Een bijzondere motorwagen en een tramdiesellocomotief.
De bezoeker wordt geconfronteerd met een nieuw stukje verleden.

Op 10 mei 1969 hield de jonge Museum Buurtspoorweg haar eerste open dag.
Met twee net aangeschafte motorwagens werden ritten gemaakt vanaf het voormalige station Enschede-Zuid naar grensstation Broekheurne.
Precies 45 jaar later, op zaterdag 10 en zondag 11 mei, is er bij de MBS opnieuw open dag. Daarbij worden alle facetten van het Twentse spoorwegmuseum belicht. Aanleiding voor dit evenement, dat is omgedoopt tot ‘Nieuw Verleden’, is de ingebruikname van diverse materieelstukken die de afgelopen twee jaar na een grondige restauratie op de baan zijn verschenen. De beide hoofdrolspelers zijn dieselloc 451 (ex Nederlandse Spoorwegen) uit 1956 en de Wismar motorwagen T1 van de Kleinbahn Delmenhorst-Harpstedt uit 1936.
Het laatstgenoemde voertuig bevindt zich in de afrondende fase van een twaalf jaar durende restauratie.
Behalve het rollend materieel krijgt de bezoeker ook het vernieuwde emplacement Haaksbergen te zien, waar de afgelopen twee jaar hard is gewerkt om de aantrekkelijkheid en authenticiteit te vergroten.

Op 10 en 11 mei rijdt de MBS met historische stoom- en diesel-locomotieven vijf retourritten Haaksbergen - Boekelo.
De eerste trein vertrekt om 11:00 uur uit Haaksbergen.
In Haaksbergen zal onder andere de werkplaats van 10:00 tot 17:30 uur geopend zijn voor publiek en is het mogelijk mee te rijden op een stoomlocomotief. Verder zijn diverse historische stads- en streekbussen te bewonderen. Tenslotte is het voor de jonge bezoekers mogelijk diverse spoorgerelateerde spellen te doen in een onlangs gerestaureerde goederenwagen van de NS.
In Boekelo is de museumloods geopend. Hier geeft onder meer de bovengenoemde historisch waardevolle motorwagen T1 acte de présence. Verder zijn hier oude goederenwagens te bewonderen die samen het verhaal van het goederenvervoer per spoor vertellen.
De eerste trein uit Boekelo vertrekt om 12:00 uur.

HEMELVAARTSDAG 29 MEI: NATIONALE STOOMTREINDAG

boeke-loos mei 2014 36e jaargang, nr.371